tirsdag 18. mai 2010

Våren er her

Da har endelig varmen kommet til Oslo.

Og jeg er klar for å begynne og plante.
Squash plantene er allerede i jorden.
Nå er det krydderurtene som står for tur.







Origanum vulgare
Smak: Kraftig og varm aromatisk.
Høsting/oppbevaring: Plukk kvister når blomstene er nyutsprungne, og heng til tørk.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Varmt, solrikt sted.
Bruk: Pizza, tomatkrydder, kjøtt, fisk, gryter og supper. God til grillmat.
Egenskaper: Rensende og stimulerende. Ble brukt til
å drive ut onde ånder. Kalles også bergmynte.




Rosmarinus officinalis
Smak: Har en gjennomtrengende litt søtlig smak.
Høsting/oppbevaring: Høst bladene etter behov. Kan også tørkes.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Må overvintres frostfritt.
Bruk: Kjøtt, spesielt lam og vilt. God til grillmat og fugl.Andvendes med måte.
Egenskaper: Antiseptisk og styrkende.




Salvia officinalia
Smak: Sterk aromatisk med litt bitter smak.
Høsting/oppbevaring: Etter behov. høstes før blomstring og fryses eller tørkes.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Trives i lett jord og mye sol.
Bruk: Til fet mat, svin, kalv, løkretter, ost og te.
Egenskaper: Sammentrekkende og hindrer infeksjoner.




Artemisiadracunculus
Smak: Aromanen har gjort den til det franske kjøkkens krydder nr.1.
Høsting/oppbevaring: Best fersk. Kan fryses, tørkes eller legges i vineddik.
Dyrking: Flerårig.Stiklingsformeres. Veldrenert jord på solrik, lun plass.
Bruk: Til kylling, egg, fisk, skalldyr, buljong, grønnsaker,salater og sauser.
Egenskaper: Vanndrivende, skjerper appetitten. Bra til saltfattig diettmat.




Thymus vulgaris
Smak: Aromatisk og mild.
Høsting/oppbevaring: Høstes etter behov.Kan også tørkes. Er som regel vintergrønn.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Trives i sol og lett jord.
Bruk: Farseretter, kjøtt, fisk, grønnsaker,poteter,sauser og te. Klassisk ertesuppekrydder.
Egenskaper: Desinfiserende, krampe og slimløsende.




Allium schoenoprasum
Smak: Har en frisk løkaktig smak som minner om en mild løk.
Høsting/oppbevaring: Tas inn i potte for vinterbruk, eller fryses finklippet.
Dyrking:Flerårig. Solrik vokseplass, men tåler delvis skygge. Næringsrik jord.
Bruk: Grønt dryss i eggeretter. I salater og på smørbrød.
Egenskaper: Stimulerer apetitten og fordøyelsen.




Det kommer nok noen planter til i urtehagen.


Det er greit og dekke til med agrylduk til nattefrosten er over.


Ribes nigrum (Solbær)
Bærene er rike på C-vitamin og har en svakt bitter smak.

Brukes blant annet til gelé, syltetøy, saft, konfekt (fyll), yoghurt, iskrem og vin.
Bladene er også rike på smak og utgjør ingredienser i solbærschnaps eller solbærcognac.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for din kommentar. Setter pris på det. Ha en fortsatt fin dag!