søndag 30. mai 2010

Herdingssoner for planter

Herdingssoner for planter


Velger man ikke riktig planteart eller -sort som er tilpasset klimaet der man bor, kan i verste fall plantene dø. Det er bortkastede penger. Norge er et langstrakt land med lang kystlinje og høye fjell. Store klimatiske variasjoner mellom nord og sør og mellom kyst og innland gir utfordringer for plantedyrking.Herdingssoner

Norge er delt inn i åtte klimasoner som markeres med H1 til H8. Hver sone indikerer en viss temperatur gjennom vekstsesongen og vinteren. H1 er den sonen hvor de minste herdige plantene kan vokse og overvintre. H1-planter passer i ytre kyststrøk fra Aust-Agder til Møre og Romsdal. H1-sonen har milde vintre og lange somre om enn ikke de varmeste. En H8-plante kan plasseres på nesten all jord som er dyrkbar i Norge, den skal tåle en streng vinter og en varm eller kald, kort sommer. Alle planter merket med høyere nummer enn H1 kan plantes i alle soner med lavere nummer. Alle H8-planter kan altså plantes i alle sonene under.Gå over grensen

Det som øker spenningen ved å ha en hage er å prøve nye arter og sorter. Har du en hage som for eksempel ligger i sone fire, så prøv planter fra sone tre, kanskje går det bra. Inndelingen i herdingssoner vil uansett blir grov og en vil oppleve lokale variasjoner over små avstander. Noen planter er tilpasset mye nedbør slik som på Vestlandet og noen planter trives bedre i tørrere innlandsklima. Noen planter går raskere i hvile om høsten og våkner seint om våren, mens andre har en lengre innsovningsperiode før vinteren og våkner tidligere om våren. Disse egenskapene gjør at noen planter skades av kulde på høsten eller våren, mens andre er tilpasset dette og lar seg ikke forstyrre. Atter andre er tilpasset den lange dagen i Nord-Norge, mens andre må ha en mørk natt for å blomstre, sette frukt osv.
Triks med klimaet

Du kan lure plantene til å tro at det er et annet klima enn i virkeligheten. Plant på de mest solrike og lune stedene i kombinasjon med klimaforbedrende tiltak. En sørhelling blir alltid først varm om våren og kan utgjøre en forskjell for overlevelse av planter. En levegg kan gi bedre vekst for planter som tåler lite vind. Murer, fjellskråninger og store steiner magasinerer varme gjennom en solrik dag og avgir varmen utover kvelden. Det gir høyere varmesum og bedre voksevilkår for varmekjære vekster som er plantet inn til disse varmemagasinene. Lures plantene på denne måten kan en velge vekster med to-tre lavere klimasoner. Eksempler på andre faktorer som påvirker plantenes vekst er sjukdoms- og skadedyrangrep, konkurranse fra ugras, tørke, for mye vann, for lite eller for mye gjødsel, uegnet plantejord og sjøsprøyt som kan gi saltskader.
Plantedrømmen

Har du en drøm om å plante dine favorittsorter eller –arter, bør du derfor orientere deg om hvor du bor i forhold til herdingssonene, det kan spare deg for mye penger og mange skuffelser fordi plantene dør eller sturer. For å finne fram i den store jungelen av planter har Hageselskapet laget en sortsliste hvor du finner all denne informasjonen. De fleste planter i hagesentrene er merket med H-koder og finnes det ikke informasjon på planteetikettene er det bare å spørre.
Eksempler på planter til forskjellige klimasoner fra Hageselskapets sortsliste

H1 Spaniaedelgran (frøformert) (Abies pinsapo)

H2 Hebe (Hebe veronica)

H3 Fersken (Prunus persica)

H4 Sieboldimagnolia (Magnolia sieboldii)

H5 Keiserkrone (Fritillaria imperialis)

H6 Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus)

H7 Svartsurbær (Aronia melanocarpa)

H8 Klosterpeon (Paeonia officinalis)Publiseringsdato: 22.05.2010

Forfatter: Sølvi Svendsen

Denne artikkel er hentet fra http://www.hageselskapet.no/

1 kommentar:

  1. Hei Aina :)
    Så hyggelig en hageblogg du har her :) Jeg har lagt deg til på hageblogger-listen, kjempehyggelig at du vil være med.

    Ønsker deg en deilig sommer, og gleder meg til å følge med videre hva som dukker opp i din hage :D

    SvarSlett

Tusen takk for din kommentar. Setter pris på det. Ha en fortsatt fin dag!