mandag 22. august 2011

torsdag 18. august 2011

Tid for rognebær




Rognebær er C-vitaminrike og brukes som gele. Bærene brukes også som gurglevann for sår hals. Virker sterkt fordøyelsesfremmende og blodrensende. Tygging av tørkede bær (2-3 om dagen) kan ha god virkning som forebyggelsesmiddel. Forstoppelse og hemoroider kan bekjempes med et blomsteravkok. 1 ts tørkede bær tilsettes 1/4 liter vann. La det trekke i 10 timer. Kan inntas i småslurker i løpet av en dag.


Ja, hvorfor ikke prøve litt rognebærgelè til reinsdyrsteken.

Rognebærgele

Denne geleen skal ikke koke lenge, i stedet for å koke inn saften på vanlig måte, tilsetter man flytente pektin, (certo). Den er laget av citrusfrukt og er et helt naturlig tilsetningsstoff.
Du trenger;
1 kg. rensede rognebær
2 ½ dl vann
9 dl sukker
½ dl certo
½ dl konjakk (kan sløyfes)
Slik gjør du :
Kok opp bærene under lokk sammen med vannet. Knus bærene og la dem småkoke i 15 minutter. Sil og mål opp saften. Det skal bli ½ liter. Gi saften et oppkok med sukkeret under omrøring. Rør i certoen og la alt koke kraftig under omrøring i 1 min. Flytt gryta bort fra varmen og rør i konjakken om du vil ha det, og skum godt. Hell geleen forsiktig på små glass eller krukker slik at det ikke blir for mange luftbobler.

tirsdag 16. august 2011

fredag 5. august 2011

solhatt

Selv om solen ikke skinner, nyter jeg å se på en solhatt som jeg har tatt med hjem fra hagen :-)


tirsdag 2. august 2011