søndag 30. mai 2010

Herdingssoner for planter

Herdingssoner for planter


Velger man ikke riktig planteart eller -sort som er tilpasset klimaet der man bor, kan i verste fall plantene dø. Det er bortkastede penger. Norge er et langstrakt land med lang kystlinje og høye fjell. Store klimatiske variasjoner mellom nord og sør og mellom kyst og innland gir utfordringer for plantedyrking.



Herdingssoner

Norge er delt inn i åtte klimasoner som markeres med H1 til H8. Hver sone indikerer en viss temperatur gjennom vekstsesongen og vinteren. H1 er den sonen hvor de minste herdige plantene kan vokse og overvintre. H1-planter passer i ytre kyststrøk fra Aust-Agder til Møre og Romsdal. H1-sonen har milde vintre og lange somre om enn ikke de varmeste. En H8-plante kan plasseres på nesten all jord som er dyrkbar i Norge, den skal tåle en streng vinter og en varm eller kald, kort sommer. Alle planter merket med høyere nummer enn H1 kan plantes i alle soner med lavere nummer. Alle H8-planter kan altså plantes i alle sonene under.



Gå over grensen

Det som øker spenningen ved å ha en hage er å prøve nye arter og sorter. Har du en hage som for eksempel ligger i sone fire, så prøv planter fra sone tre, kanskje går det bra. Inndelingen i herdingssoner vil uansett blir grov og en vil oppleve lokale variasjoner over små avstander. Noen planter er tilpasset mye nedbør slik som på Vestlandet og noen planter trives bedre i tørrere innlandsklima. Noen planter går raskere i hvile om høsten og våkner seint om våren, mens andre har en lengre innsovningsperiode før vinteren og våkner tidligere om våren. Disse egenskapene gjør at noen planter skades av kulde på høsten eller våren, mens andre er tilpasset dette og lar seg ikke forstyrre. Atter andre er tilpasset den lange dagen i Nord-Norge, mens andre må ha en mørk natt for å blomstre, sette frukt osv.




Triks med klimaet

Du kan lure plantene til å tro at det er et annet klima enn i virkeligheten. Plant på de mest solrike og lune stedene i kombinasjon med klimaforbedrende tiltak. En sørhelling blir alltid først varm om våren og kan utgjøre en forskjell for overlevelse av planter. En levegg kan gi bedre vekst for planter som tåler lite vind. Murer, fjellskråninger og store steiner magasinerer varme gjennom en solrik dag og avgir varmen utover kvelden. Det gir høyere varmesum og bedre voksevilkår for varmekjære vekster som er plantet inn til disse varmemagasinene. Lures plantene på denne måten kan en velge vekster med to-tre lavere klimasoner. Eksempler på andre faktorer som påvirker plantenes vekst er sjukdoms- og skadedyrangrep, konkurranse fra ugras, tørke, for mye vann, for lite eller for mye gjødsel, uegnet plantejord og sjøsprøyt som kan gi saltskader.




Plantedrømmen

Har du en drøm om å plante dine favorittsorter eller –arter, bør du derfor orientere deg om hvor du bor i forhold til herdingssonene, det kan spare deg for mye penger og mange skuffelser fordi plantene dør eller sturer. For å finne fram i den store jungelen av planter har Hageselskapet laget en sortsliste hvor du finner all denne informasjonen. De fleste planter i hagesentrene er merket med H-koder og finnes det ikke informasjon på planteetikettene er det bare å spørre.




Eksempler på planter til forskjellige klimasoner fra Hageselskapets sortsliste

H1 Spaniaedelgran (frøformert) (Abies pinsapo)

H2 Hebe (Hebe veronica)

H3 Fersken (Prunus persica)

H4 Sieboldimagnolia (Magnolia sieboldii)

H5 Keiserkrone (Fritillaria imperialis)

H6 Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus)

H7 Svartsurbær (Aronia melanocarpa)

H8 Klosterpeon (Paeonia officinalis)



Publiseringsdato: 22.05.2010

Forfatter: Sølvi Svendsen

Denne artikkel er hentet fra http://www.hageselskapet.no/

Blomster og ugress!

Allium









Allium






















Hagen i dag

Jordbærplantene ser ut til å trives.
Er ikke så sikker på om det blir noe
bær på de i år. Det får tiden vise.




Tomatplantene står i en kasse under agryduk.




Broccolien er også plantet i kasser, og beskyttet under
duk inntil videre.

Tror nok dette er poteten min far satte for meg i mai.
blir spennende og se om det blir noe av den.




mandag 24. mai 2010

Siste nytt fra hagen.


            I dag har tiden blitt brukt på luking av ugress.
Det vokser jo fortere enn noe annet.
Har også  fått ryddet litt rundt hagen.
Ser ganske brukbart ut nå.



10 jorbærplanter har kommet i jorden.


Dette trodde jeg var tulipaner, men tok feil.
Blir spennende og så når de springer ut.


En av staudene jeg plantet i fjor spirer også.



Solbærbusken


Ser ut som det blir noen solbær i år.


Squash-plantene har begynt å blomstre.


Har iflg andre plantet de alt for tidlig,
da de ikke tåler frost.
Vi får se om det går bra denne gang.


Aubergin-plantene skal få stå på verandaen en stund til,
før de plantes ut.


Dette er noen broccoli-planter. Må nok bli
litt større før de plantes ut.


Har plantet ut noen tomatplanter.
Resten skal snart plantes ut.






tirsdag 18. mai 2010

Våren er her

Da har endelig varmen kommet til Oslo.

Og jeg er klar for å begynne og plante.
Squash plantene er allerede i jorden.
Nå er det krydderurtene som står for tur.







Origanum vulgare
Smak: Kraftig og varm aromatisk.
Høsting/oppbevaring: Plukk kvister når blomstene er nyutsprungne, og heng til tørk.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Varmt, solrikt sted.
Bruk: Pizza, tomatkrydder, kjøtt, fisk, gryter og supper. God til grillmat.
Egenskaper: Rensende og stimulerende. Ble brukt til
å drive ut onde ånder. Kalles også bergmynte.




Rosmarinus officinalis
Smak: Har en gjennomtrengende litt søtlig smak.
Høsting/oppbevaring: Høst bladene etter behov. Kan også tørkes.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Må overvintres frostfritt.
Bruk: Kjøtt, spesielt lam og vilt. God til grillmat og fugl.Andvendes med måte.
Egenskaper: Antiseptisk og styrkende.




Salvia officinalia
Smak: Sterk aromatisk med litt bitter smak.
Høsting/oppbevaring: Etter behov. høstes før blomstring og fryses eller tørkes.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Trives i lett jord og mye sol.
Bruk: Til fet mat, svin, kalv, løkretter, ost og te.
Egenskaper: Sammentrekkende og hindrer infeksjoner.




Artemisiadracunculus
Smak: Aromanen har gjort den til det franske kjøkkens krydder nr.1.
Høsting/oppbevaring: Best fersk. Kan fryses, tørkes eller legges i vineddik.
Dyrking: Flerårig.Stiklingsformeres. Veldrenert jord på solrik, lun plass.
Bruk: Til kylling, egg, fisk, skalldyr, buljong, grønnsaker,salater og sauser.
Egenskaper: Vanndrivende, skjerper appetitten. Bra til saltfattig diettmat.




Thymus vulgaris
Smak: Aromatisk og mild.
Høsting/oppbevaring: Høstes etter behov.Kan også tørkes. Er som regel vintergrønn.
Dyrking: Flerårig. Frø eller plante. Trives i sol og lett jord.
Bruk: Farseretter, kjøtt, fisk, grønnsaker,poteter,sauser og te. Klassisk ertesuppekrydder.
Egenskaper: Desinfiserende, krampe og slimløsende.




Allium schoenoprasum
Smak: Har en frisk løkaktig smak som minner om en mild løk.
Høsting/oppbevaring: Tas inn i potte for vinterbruk, eller fryses finklippet.
Dyrking:Flerårig. Solrik vokseplass, men tåler delvis skygge. Næringsrik jord.
Bruk: Grønt dryss i eggeretter. I salater og på smørbrød.
Egenskaper: Stimulerer apetitten og fordøyelsen.




Det kommer nok noen planter til i urtehagen.


Det er greit og dekke til med agrylduk til nattefrosten er over.


Ribes nigrum (Solbær)
Bærene er rike på C-vitamin og har en svakt bitter smak.

Brukes blant annet til gelé, syltetøy, saft, konfekt (fyll), yoghurt, iskrem og vin.
Bladene er også rike på smak og utgjør ingredienser i solbærschnaps eller solbærcognac.